UNA LLEI DEL CLIMA INSUFICIENT, UNA OPORTUNITAT PERDUDA Hem d’insistir en la lluita per corregir la seva falta d’ambició

por Enginyeria Sense Fronteres Catalunya

jueves 13 de mayo de 2021

por Enginyeria Sense Fronteres Catalunya

jueves 13 de mayo de 2021

UNA LLEI DEL CLIMA INSUFICIENT, UNA OPORTUNITAT PERDUDA Hem d’insistir en la lluita per corregir la seva falta d’ambició

  • Un centenar d’organitzacions ecologistes i socials se sumen al  manifest sobre la recentment aprovada Llei de Canvi Climàtic i  Transició Energètica. 
  • Les organitzacions assenyalen que el text actual no permetrà a  l’Estat espanyol complir els seus compromisos climàtics en 2030,  com reclama la comunitat científica. Per això segueixen  reclamant una llei a l’alçada de l’emergència climàtica 

Fa més de dos anys que es va iniciar la tramitació de l’Avantprojecte de Llei de  Canvi Climàtic i Transició Energètica que acaba de ser aprovat pel Congrés dels  Diputats. Durant tot aquest temps les conseqüències de l’emergència climàtica avancen, el planeta dona cada vegada més senyals de greus alteracions  climàtiques: les pluges torrencials, els episodis de sequera i els grans incendis  forestals segueixen adquirint enormes dimensions i terribles conseqüències. De  fet, l’any 2020 és de nou un dels més càlids mai registrats. 

Després de cinc anys de la signatura de l’Acord de París la llei climàtica falla  novament a atendre les indicacions científiques, el que ens portarà a un  increment de la temperatura global molt per sobre de l’1.5C i 2 ºC. En 2019 la  comunitat internacional i científica va advertir de la necessitat de reduir les  emissions globals de gasos d’efecte hivernacle (GEH) en un ordre superior al  7,6% anual. Un ritme de reduccions que hauria de portar l’Estat espanyol a una  meta de reducció d’emissions GEH superior al 55% el 2030 respecte al 1990.  Tanmateix, la llei recentment signada es limita a una escassa reducció del 23%,  que es queda molt lluny fins i tot del que el mateix govern ha aprovat en les  institucions europees. Aquest és un aspecte clau, que, per si sol, fa que la llei  neixi clarament obsoleta. 

La responsabilitat davant la urgència de l’emergència climàtica fa ser prou  prudent com per admetre la necessitat d’aprovar una llei per fer-li front, però els  continguts amb què se’ns presenta arriben amb més d’una dècada de retard. Hi  ha avenços com la prohibició de la mineria d’urani i de les prospeccions de  combustibles fòssils, la rehabilitació energètica o el càlcul de la petjada de  carboni en el sector financer, així com la incorporació d’un objectiu 100%  renovable, encara que només per al sistema elèctric i massa llunyana. Però, la  falta de concreció d’algunes de les propostes, el deixar pendents els objectius  fonamentals a normatives posteriors o la manca d’una aposta clara per autèntics  mecanismes de participació ciutadana posen en risc els tímids avenços que es  donin en els propers anys. 

Al llarg d’aquests més de dos anys de tramitació, nombroses persones s’han  mobilitzat als carrers exigint justícia climàtica, s’han traslladat nombroses  observacions al text, s’han publicat nombroses notes de premsa i manifestos  reclamant mesures a l’altura del repte que afrontem. El text final no recull  aquestes peticions. De fet, el projecte de llei s’ha debilitat durant aquest procés 

al deixar la porta oberta als combustibles fòssils i permetre l’ús del gas a tot el  transport, la qual cosa és inadmissible. Tampoc contempla l’eliminació de les  subvencions als combustibles fòssils i mesures necessàries per frenar  l’increment dels viatges en avió o la creixent i insostenible industrialització de  l’agricultura i la ramaderia. 

Amb l’aprovació d’aquesta llei es tanca una finestra d’oportunitat per a enfrontar  de forma real l’emergència climàtica. Un moment per respondre a la manca de mesures capaces de frenar un model de producció i consum que genera el canvi  climàtic, i que a més, es demostra incapaç de satisfer les necessitats vitals de  les persones, precaritzant-les i posant en situació de vulnerabilitat a gran part de  la població mundial; els ecosistemes i la resta d’éssers vius que habiten aquest  planeta. 

En la llei es promet un procés de revisió dels seus objectius, que ja avui estan  totalment desfasats, per 2023, reclamem que s’iniciï ja un debat públic i ciutadà  sobre uns objectius climàtics molt més adients. En aquest sentit seguirem  atentament la gestió que es faci de l’Assemblea Ciutadana pel Clima que  contempla la llei, ja que, amb l’experiència dels precedents al Regne Unit i  França, considerem important que es dugui a terme amb garanties de  representativitat, independència respecte a partits i parts interessades,  transparència, debat públic i compromís polític amb els seus resultats, i no es  limiti a un simulacre. 

La norma incorre a més en les atractives falses solucions del capitalisme verd,  que ens parlen dels miracles impossibles i dels avenços tecnològics sense tenir  en compte el seu elevat cost energètic i material ni els efectes sobre les nostres  vides. Per contra, és imprescindible reduir el nostre consum de materials i  energia, acompanyant-lo d’una redistribució de les feines que garanteixi llocs de  treball compatibles amb una vida digna per a tothom, i amb la construcció de  models basats en la cooperació, la solidaritat local i global, i la interdependència  de les cures essencials. 

Seguirem lluitant pel canvi necessari, un canvi que posi en el centre les persones,  els cossos, els territoris i la Terra, sense deixar ningú enrere. 

PLATAFORMAS FIRMANTES 

Rebelión por el Clima 

Xarxa per la Justícia Climàtica 

ORGANIZACIONES QUE APOYAN: 

Abrir Brecha 

Abrir Fenda 

Acció Ecofeminista 

Acció Ecologista Muntanyera 

Alianza por el Clima IBIZA 

Almáciga 

Amigos de la Tierra 

Amycos.org 

Arcó. Asociación Rural Cepeda Órbigo. 

Asamblea Antimilitarista de Madrid

Asociación de Investigación y Especialización sobre Temas Iberoamericanos Asociación Ibiza Conciencia 

Asociación Ibiza Ecologic 

Asociación Libélula Verde 

Asociación NOVACT Instituto Internacional para la Acción Noviolenta Asociación Pro Derechos Humanos de España (APDHE) 

Associació Catalana d’Enginyeria Sense Fronteres 

Associació de Veïnes i Veïns del Clot-Camp de l’Arpa (BCN) 

Associació de veïns i veïnes barri Rei En Jaume d’Alboraia 

Associació per la Solidaritat/Plataforma de Suport Pers. Refugiades (Santa Coloma de  Cervelló) 

Associació Som del Barri 

ATTAC España 

Bosco Global 

Bumerang Takeaway SL 

CGT 

CIDES 

Climaccio 

Col.lectiu Agudells 

Colectivo Memoria Viva de los Pueblos 

Colectivo Pensionistas de Avilés COSPA 

Colectivo TURCÓN-Ecologistas en Acción 

Consell de la Joventut de Barcelona 

COODECyL Coordinadora de Organizaciones de Desarrollo Castilla y León Cooperaccio 

Coordinadora d’ONG Solidàries 

Coordinadora Ecoloxista d’Asturies 

Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny 

DonesXDones 

ECOAR))) Global 

Ecologistas en Acción 

Energetix Poble-sec 

Entrepueblos/Entrepobles/Entrepobos/Herriarte 

Eurosolar (seccions espanyola i catalana) 

Extinction Rebellion Málaga 

Extinction Rebellion Spain 

Extinction Rebellion València 

Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB) Federación Gijonesa de AAVV 

Feministas por el Clima 

Fondo Verde 

Fridays For Future Barcelona 

Fridays For Future León 

Fridays For Future Sevilla 

Fridays For Future Vinaròs 

Germanor Obrera d’Acció Catòlica 

Greenpeace España 

Grupo de Consumo La Vida Buena 

Hort Fortalesa 

Ingeniería Sin Fronteras 

Intersindical Región Murciana – Medioambiente 

Intersindical Valenciana 

Justicia Alimentaria 

KEM–MOC Bilboko talde antimilitarista 

Lafede.cat – Organitzacions per a la Justícia Global

L’Animeta Associació per l’Agricultura Ecológica 

La Villana de Vallekas 

Madres por el Clima 

Marxa Mundial de Dones 

Movimiento Ibérico Antinuclear 

Mugarik Gabe 

Mujeres de Negro contra la Guerra (Madrid) 

Mujeres de Negro contra la guerra de Sevilla 

Obrir Escletxa 

Observatori DESC 

ODG 

Ongd AFRICANDO 

Plataforma Antitérmica La Pereda 

Plataforma Aprofitem els Aliments 

Plataforma Aturem la C-32 

ProuTransit 

Rebel·lió o Extinció Barcelona 

Rebel·lió o Extinció Girona (XRGirona) 

Rebel·lió o Extinció Gramenet 

Rebelión por el clima Málaga 

Red canaria de entidades de promoción e inserción sociolaboral ANAGOS (REAS  Canarias) 

Revo Prosperidad Sostenible 

Salmorejo Rebelde 

Secretariat diocesà de Pastoral Obrera de Barcelona 

Servei Civil Internacional de Catalunya 

SETEM Catalunya 

Solidaridad Internacional Andalucía 

Som Energia, SCCL 

Stop Ecocidio España 

Te lo sirvo verde 

TeachersForFutureSpain/ profes por el Futuro 

Tenik, asociación canaria para el fomento de la bioconstrucción y la recuperación del  patrimonio arquitectónico 

Xarxa Feminista (Catalunya) 

XR Ibiza

L’entrada UNA LLEI DEL CLIMA INSUFICIENT, UNA OPORTUNITAT PERDUDA Hem d’insistir en la lluita per corregir la seva falta d’ambició ha aparegut primer a ESF.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.