OPINIÓ CRÍTICA: #Covid19, migracions climàtiques i persones refugiades

por Enginyeria Sense Fronteres Illes Balears

miércoles 29 de abril de 2020

por Enginyeria Sense Fronteres Illes Balears

miércoles 29 de abril de 2020

Tot just ahir s’enunciava el pla en desescalada que contempla quatre fases perquè els nostres moviments quotidians i econòmics tornin a «una nova normalitat». Bones notícies, sense dubte. I ara que ens trobem en aquest procés, també haurem d’anar pensant en com volem, la societat global, començar a demandar accions-reclams perquè aquesta «tornada a la normalitat» impliqui una nova forma de reorganització socioeconòmica per anar a una «altra» normalitat.

Hi ha moltíssimes accions i propostes en mans de moviments veïnals, i col·lectius i entitats ecofeministes i antiracistes, que són portaveus d’aquelles experiències vitals i comunitàries que han patit de manera directa els efectes més cruents del Covid19. Efectes que han accentuat els ja existents estats de desigualtat, empobriment i marginalització sistèmica, i que per això han de ser escoltades. És innegable que hem de repensar i posar en pràctica accions socials, culturals, econòmiques i polítiques que procurin una redirecció d’allò que fins avui, des de les hegemonies, s’ha defensat com a «progrés». Doncs aquesta idea de «progrés» serà la que dissenyarà les polítiques de restauració socioeconòmiques. Són moltes les múltiples crisis que Covid19 ha desemmascarat i que pel manteniment de la «normalitat» històrica i institucionalitzada s’han anat velant. Crisi de cures, de consum, de relacions de poder, entre d’altres. I cal que es treballin a escala global.

És per això que volem compartir les realitats a què es veuen abocades cultures i comunitats senceres que viuen els marges de la nostra «normalitat». Per exemple, les adversitats de les persones que viuen en confinaments perpetus en els maldits «camps de refugiats»; i les que han hagut de ser «refugiades de manera temporal» a causa dels diferents impactes climàtics no sempre «naturals» en els territoris amb què tenen una relació de convivència i dependències.

Us recomanam que no deixeu de llegir les dues anàlisis i reflexions críticament lúcides que us recomanam.

Hacinados y sin agua: la desprotección en los campos de refugiados por Noemí López Trujillo

Migraciones climáticas en tiempos de Covid-19 por Beatriz Felipe.

Dos textos que expliquen la situació de persones obligadament desplaçades, que convoquen la nostra responsabilitat vers la seva situació, i que plantegen reptes a assumir per garantir la sostenibilitat i la dignitat de les seves vides i sol·licituds d’asil internacional. Mentre ho fem, preguntam-nos com volem que siguin les propostes de descalonament des de la coherència global. El que volem per nosaltres ha de ser responsable i conseqüent amb la realitat dels ‘altres’.

Descarrega en Pdf

La entrada OPINIÓ CRÍTICA: #Covid19, migracions climàtiques i persones refugiades aparece primero en Foro Comunicación, Educación y Ciudadanía.

0 Comments

Submit a Comment

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.