ESF participa al II Encuentro de la Red de Mujeres por una Transición Energética Ecofeminista 

por Enginyeria Sense Fronteres Catalunya

lunes 20 de enero de 2020

por Enginyeria Sense Fronteres Catalunya

lunes 20 de enero de 2020

ESF participa al II Encuentro de la Red de Mujeres por una Transición Energética Ecofeminista 

Els passats 23 i 24 de novembre tres voluntàries del grup d’Energia i Extractives d’Enginyeria Sense Fronteres vam participar a la segona trobada de la Red de Mujeres por una Transición Energética Ecofeminista (RMxTEE), que va tenir lloc a Sevilla, i en la qual van participar més d’una trentena de dones de tot l’Estat. La RMxTEE és un col·lectiu de dones, professionals, activistes, afectades, etc. que treballen per la transició energètica, i que es van reunir per primer cop a Bilbao entre el 2 i el 4 de febrer de 2018.

El primer dia de la trobada al matí, tot i l’apretat programa, vam tenir una emotiva arribada on les companyes que ja es coneixien es retrobaven i d’altres ens intercanviàvem les primeres mirades. Es va iniciar la sessió compartint diferents iniciatives en el marc d’una transició energètica ecofeminista. D’entre totes, destaquem els aprenentatges d’Inspiraction, la Alterna i Mujeres Supervivientes: les companyes d’Inspiraction posen la mirada en els impactes del model energètic en un context d’emergència ecosocial des d’una perspectiva de gènere i de com les dones sostenen els impactes de l’emergència climàtica en els seus territoris així com en el territoris on migren. Des de La Alterna ens expliquen el projecte de la Comunitat Energètica Rural de Arroyomolinos de León i de com aquesta posa a la ciutadania al centre del model a través del que anomena la saviesa energètica i la intel·ligència col·lectiva; després es va continuar amb més experiències que ens van portar a obrir debats entorn del decreixement i el feminisme. La sessió matinal la van tancar Mujeres Supervivientes, ja que són les que van preparar el dinar. Ens van explicar com per combatre la irregularitat jurídica i el racisme a Sevilla, diverses dones migrades s’han organitzat, generant el seu ecosistema de cures a través de la cuina. Amb les seves paraules, van omplir la sala d’una barreja de sensacions que passaven des de la tendresa i tristesa a la crida a la responsabilitat de cadascuna de nosaltres per fer una societat més curosa, des de totes les diversitats

El dinar es va convertir en un espai per posar-nos al dia, conèixer’ns i agafar energies amb un dinar ben complet. La tarda la vam dedicar a compartir com veiem la xarxa ara mateix i com pensem que l’hem de projectar. Immerses en projectar fites del futur proper, el vespre es va convertir en un espai per visibilitzar les tasques de les companyes i valorar com s’ha estat treballant des de la primera trobada, expressar necessitats, ritmes i desitjos. Es va parlar de la importància del model organitzatiu de la xarxa i de com seguir-lo treballant i millorant. I a partir d’aquí vam reflexionar en el futur a mig i llarg termini: com ens la imaginem d’aquí a 5 anys? Aquest exercici ens va servir per intercanviar quines visions de model volem, tenint en compte alhora quines energies tenim per a posar-ho en pràctica, incloent-hi a nivell intern les pràctiques ecofeministes sobre la cura dels espais i els temps.

Després d’una nit on vam sopar, xerrar i (re)connectar amb totes les companyes ens vam retrobar el diumenge al matí per continuar amb la jornada interna. Vam compartir els punts forts i els punts febles de la xarxa amb la intenció de definir quins temes comuns tenim, en què i com volem actuar i de com ens cuidem en la construcció col·lectiva d’aquesta xarxa. Es van recollir les necessitats que tenim com a xarxa i ens vam marcar fites: definir un marc de referència únic, la nostra identitat, els objectius, el model organitzatiu, les eines democràtiques de presa de decisions, de treball i de comunicació interna, de les relacions de poder, dels mecanismes de cures i dels diferents ritmes de participació i implicació. Després de tota la feina, no vam poder menys que corroborar que queden encara molts punts per a seguir treballant i debatent, ja que és només segona vegada que la xarxa es troba i, per tant, s’evidencia que estem en construcció i que és un procés per anar pas a pas, sense pressa però sense pausa, amb la convicció d’una plataforma d’aquestes característiques a nivell de l’Estat espanyol. Només per posar un exemple, per a moltes dones aquest era el primer espai de participació no mixta en el que prenien part. 

Per a més informació sobre els principis, activitats i recursos/eines de la xarxa, podeu visitar el següent web: https://energiaecofeminista.org/

 

The post ESF participa al II Encuentro de la Red de Mujeres por una Transición Energética Ecofeminista  appeared first on ESF.

0 Comments

Submit a Comment

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.