Eines útils i nous reptes per aturar desnonaments i la Pobresa energètica des dels municipis

por Enginyeria Sense Fronteres Catalunya

miércoles 11 de diciembre de 2019

por Enginyeria Sense Fronteres Catalunya

miércoles 11 de diciembre de 2019

Eines útils i nous reptes per aturar desnonaments i la Pobresa energètica des dels municipis

El passat dijous 28 i divendres 29 de novembre vam organitzar unes jornades adreçades a tècnics/ques municipals i entitats socials per compartir eines i dispositius innovadors per aturar els desnonaments i els talls de subministraments, organitzades conjuntament amb l’Observatori DESC i el suport de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

L’Espaï Veïnal Calàbria 66 va acollir a nombroses persones que treballen en l’atenció a les persones que fan front a un desnonament o als talls de subministraments. Les jornades van servir per connectar experiències, pràctiques i eines per fer front a aquesta problemàtica. Unes jornades que ens van permetre reflexionar sobre nous reptes a nivell jurídic i social per evitar la pèrdua de l’habitatge i la manca de subministraments bàsics.

Com fer front a la pèrdua d’habitatge, els desnonaments oberts, desallotjaments extrajudicials l’assetjament immobiliari van ser algunes de les temàtiques que es van tractar a les taules d’habitatge del primer dia, amb la participació del Grup Promotor de la Llei 24/2015, CAES Abogadas y Abogados (Madrid), la cooperativa IACTA, tècnics d’habitatge, serveis socials i la visió d’en Guillem Soler, magistrat del jutjat de primera instància de Barcelona i membre d’Àgora Judicial. A més el primer dia a la tarda va haver-hi una sessió no-mixta amb col·lectius per valorar des d’un punt de vista de les cures la problemàtica dels desnonaments i el treball de les SIPHO (Servei d’Intervenció en situacions de Pèrdua de l’Habitatge i/ Ocupacions), una temàtica que es va tractar el segon dia amb la informació de primera mà de les SIPHO de València i Barcelona amb la participació de la cooperativa El Rogle i del Col·legi de Treball Social de Catalunya. Es van proposar millores en els serveis i alguns indicadors útils per sistematitzar les dades de funcionament d’aquests nous espais.

La qüestió de la pobresa energètica, íntimament relacionada, amb el dret a un habitatge digne, es va abordar en una primera taula analitzant les eines legals disponibles per lluitar contra els talls de subministrament i per garantir el dret a l’aigua i l’energia. Aquesta taula va comptar amb la participació de l’Aliança contra la pobresa energètica com a membre del Grup promotor de la Llei 24/2015, l’Ajuntament de Rubí per explicar la seva experiència en la lluita contra la pobresa energètica i el Síndic de Greuges per compartir el seu treball en la protecció de les persones vulnerables. En la segona taula es va abordar protocols innovadors de detecció de casos de pobresa energètica implementats pel cos de bombers de Barcelona, els centres d’atenció primària de l’Institut Català de Salut i propostes per treballar des de l’educació primària a través d’un estudi que està desenvolupant Enginyeria sense Fronteres. Per últim, el segon dia es van donar a conèixer dispositius innovadors com els Punts d’Assessorament energètic de Barcelona així com iniciatives desenvolupades per entitats com AeioLuz i Socaire.

Les Jornades van servir també per fer una anàlisi i veure com les dades de desnonaments i l’acumulació dels deutes per pobresa energètica no han anat a la baixa sinó que es tracta d’una problemàtica que va en augment, i que els escassos recursos dificulten la feina des dels municipis, especialment la manca d’habitatge públic així com donar resposta a les males praxis de les grans empreses subministradores. Les participants van ressaltar la necessitat d’enfocar la intervenció amb efectivitat però també fent prendre consciència del caràcter col·lectiu del problema, empoderant a les persones i teixint xarxes amb els tècnics municipals, treballant amb la societat civil per enfortir les polítiques transformadores.

Les jornades van resultar unes sessions formatives i d’aprofundiment per a tenir més eines i coneixements per a la millor defensa dels drets de les persones.

Podeu veure les sessions aquí:

28/11/2019

29/11/2019

The post Eines útils i nous reptes per aturar desnonaments i la Pobresa energètica des dels municipis appeared first on ESF.

0 Comments

Submit a Comment

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.