Estrena del documental “NUGKUI, El espíritu del cacao”

por Enginyeria Sense Fronteres Catalunya

martes 3 de diciembre de 2019

por Enginyeria Sense Fronteres Catalunya

martes 3 de diciembre de 2019

Estrena del documental “NUGKUI, El espíritu del cacao”

El proper dimecres 18 de desembre, a les 19h, als Cinemes Can Castellet de Sant Boi del Llobregat, s’estrena aquest documental que pretén valorar i visibilitzar el treball dels eterns oblidats de la xocolata, els homes i dones, habitants de les terres alt amazòniques de nord de Perú, que mantenen viva la tradicióde l’cultiu, transformació i ús de l’cacau, heretat dels seus ancestres.

Per al documental, hem recorregut els principals afluents de l’Marañón i els seus huacas, i ens hem endinsat en les plantacions centenàries de cacau de l’Almendral i La Muschca, on humils productors es resisteixen a convertir les seves finques de cacau en cultius d’arròs, cafè, o en zones urbanitzables. Ells són els autèntics conservacionistes de les varietats originals de l’cacau nadiu de fi de sabor i aroma, les quals suposen un llegat genètic d’incalculable valor.

A l’animada ciutat de Jaén es troben les principals protagonistes de la transformació de les llavors de cacau en la beguda dels déus: les dones. Més de 150 dones de la zona transformen el cacau, bé sigui de manera artesanal o en petites plantes, a través d’un procés que implicat totes les fases. El producte obtingut d’aquest procés, la pasta de cacau, és comercialitzat en diferents presentacions i sota diferents marques. Algunes d’aquestes dones, s’han associat sota una marca col·lectiva anomenada Nuwa, que significa dona en llengua awajún, ja que la dona Jaena, és l’hereva dels ancestres amazònics que van domesticar el cacau milers d’anys enrere.

“És important per a nosaltres, com a dones,

seguir transformant la xocolata,

perquè estem transformant d’alguna manera, somnis.

No solament somnis basats en una economia,

sinó també en identitat,

i també deixar als nostres fills,

la mateixa herència que ens han deixat a nosaltres.”

The post Estrena del documental “NUGKUI, El espíritu del cacao” appeared first on ESF.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.