L’ambiciós projecte europeu sobre Pobresa Energètica arrenca amb una trobada a Barcelona

por Enginyeria Sense Fronteres Catalunya

miércoles 16 de octubre de 2019

por Enginyeria Sense Fronteres Catalunya

miércoles 16 de octubre de 2019

L’ambiciós projecte europeu sobre Pobresa Energètica arrenca amb una trobada a Barcelona

Des d’Enginyeria Sense Fronteres endeguem el curs d’enguany un projecte europeu anomenat EmpowerMed. Aquesta fita, que és un nou repte per a l’entitat, va donar el tret de sortida el passat setembre de 2019 i farà camí fins l’agost de 2023, emmarcant-se dins la convocatòria Horizon2020. El finançament entre les 9 organitzacions participants ascendeix a gairebé 2 milions d’euros en 4 anys, i cobrirà 7 països. La propera setmana tindrà lloc a Barcelona la trobada per a donar inici al projecte, que consistirà en diferents jornades internes de treball, i en la que participaran prop de 20 persones membres de les diferents entitats que formen part del consorci del projecte.

Avui dia als països mediterranis, les àrees costeres estan afrontant reptes específics pel que fa a la pobresa energètica, en gran part connectats amb el confort tèrmic de les llars. Els edificis no estan aïllats de manera adequada, habitualment no hi ha calefacció o aquesta és ineficient, i el component de la refrigeració és més important que a altres àrees, fent palesa la necessitat de diversos serveis energètics més enllà de la calefacció. Les dones, i les llars encapçalades per dones estan afectades de manera desproporcionada per la pobresa energètica, mentre que alhora sobresurt el seu rol en la lluita contra la pobresa energètica. Tot i que ja hi ha cert coneixement sobre els impactes en la salut de la pobresa energètica, la implicació del personal de salut en l’acció contra la pobresa energètica és encara residual.

Per això el principal objectiu d’EmpowerMed és la reducció de la pobresa energètica al Mediterrani a través de:

a) la implementació de mesures d’eficiència energètica i de serveis d’energies renovables, orientades a apoderar les llars que pateixen pobresa energètica, especialment dirigides a les dones i als impactes en la salut.

b) l’avaluació dels impactes d’aquestes mesures per a fer recomanacions sobre polítiques

c) la promoció d’aquestes polítiques entre actors clau per estimular l’acció contra la pobresa energètica a nivell local i de la Unió Europea.

El projecte construirà xarxa amb actors locals a les regions pilot i transferirà coneixement i experiència per a la capacitació de tots els actors participants i per a la implementació de mesures en la pràctica. El centre del projecte es adreçar la pobresa energètica a través d’aquestes mesures, com per exemple les aproximacions des de les comunitats i barris, les visites a llars i suport per a petites inversions per a la millora de les mateixes, lògiques “do it yourself”, i tallers sobre els impactes en la salut. Els impactes i assoliments s’empraran per a fer recomanacions i propostes en polítiques, per a fer incidència front als actors clau, per donar suport a les iniciatives, legislacions i polítiques contra la pobresa energètica. Els resultats es difondran entre els diferents grups diana i “stakeholders” per assegurar una cobertura amplia a nivell local, nacional i europeu.

 

The post L’ambiciós projecte europeu sobre Pobresa Energètica arrenca amb una trobada a Barcelona appeared first on ESF.

0 Comments

Submit a Comment

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.