Drets energètics: el barri com a espai d’apoderament

por Enginyeria Sense Fronteres Catalunya

jueves 27 de junio de 2019

por Enginyeria Sense Fronteres Catalunya

jueves 27 de junio de 2019

Drets energètics: el barri com a espai d’apoderament

En el marc del projecte pilot pobresa energètica zero: apoderament des dels barris, impulsat conjuntament entre la Federació d’Associacions de veïns i veïnes de Barcelona (FAVB), l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) i Enginyeria Sense Fronteres (ESF) hem portat a terme, durant aquests darrers mesos diferents tallers de formació i apoderament energètic als barris d’Horta i Sant Antoni.

Gràcies a aquest projecte hem interactuat de manera constant amb els espais veïnals, associatius i formatius presents als barris on hem explicat els objectius i continguts del projecte i sobretot la seva necessitat. Així és com hem vist que encara falta una gran tasca de sensibilització pel que fa la pobresa energètica a la vida de les persones i com el debat als barris sobre aquest tema no és habitual. D’aquesta manera, el procés d’interacció ha estat també un aprenentatge en si mateix.

La preparació del material i les dinàmiques dels tallers ha tingut com a punt de partida l’apoderament energètic que es defensa des de l’APE. Així, d’una banda, al llarg del procés de creació i revisió de cadascuna de les sessions hem vist com, per exemple, saber on és el PAE (punt d’assessorament energètic) i quines són les seves funcions és totalment insuficient si abans no parlem del model que manté i aprofundeix les violències i desigualtats, presents i invisibles encara avui en dia als barris de la nostra ciutat. Per altra banda, els tallers amb educadors i educadores ens han ensenyat noves formes per treballar eines de transformació amb els més petits. Intercanviar visions amb diferents actors i actores sobre el que significa pobresa energètica a les nostres vides ens reafirma, novament, que no es tracta d’una pobresa més i que la solució no la trobarem únicament a serveis socials ni tampoc als PAEs

Després de quasi 4 anys de l’aprovació de la ILP habitatge, més coneguda com la Llei 24/2015, del 29 de juliol, de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica, els fets ens demostren que la pobresa energètica no la resoldrem amb caritat sinó amb drets, apoderament ciutadà, diàleg i formació constant des dels més petits fins als més grans. L’apoderament, corresponsabilitat i consciència col·lectiva davant les diferents causes que es troben darrera la pobresa energètica són una poderosa eina de transformació social davant el desconeixement –no només de les persones en situació de vulnerabilitat sinó també de qui les atenen- que les grans empreses subministradores fan servir constantment per vulnerar els nostres drets.

En definitiva, el resultat de les valoracions fetes per les 70 persones i els 17 col·lectius que han participat dels 6 tallers que de moment s’han portat a terme, ens reafirma en l’univers transformador que existeix a les xarxes veïnals, centres educatius, col·lectius migrants, espais de primera acollida, casals, esplais, caus i en el de totes les persones que encaren diàriament realitats tan diverses i relacionades directa o indirectament amb la pobresa energètica. El projecte continua caminant: properament tindrem dos tallers més als barris de Sant Antoni i Horta i més endavant presentarem una guia didàctica amb l’objectiu que aquestes formacions es puguin replicar a més barris de la ciutat de Barcelona. 

Seguim treballant per una Barcelona amb #PobresaEnergèticaZero i per l’apoderament des de i amb els barris!

 

The post Drets energètics: el barri com a espai d’apoderament appeared first on ESF.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.