Els mitjans i la discriminació en temps d’eleccions

por Enginyeria Sense Fronteres Illes Balears

martes 28 de mayo de 2019

por Enginyeria Sense Fronteres Illes Balears

martes 28 de mayo de 2019

Arriba l’època de les eleccions i una vegada més, afloren propostes de tots els partits polítics amb la finalitat de reunir la quantitat de vots necessària per a accedir en el poder. Al mateix temps, estem en un moment històric en el qual tenim una sobredosi d’informació: des de la massificació d’internet, a més dels mitjans tradicionals (diaris, revistes, televisió) tenim les seves versions en digital, apps, blogs i xarxes socials. Aquests dos últims, segons l’informe Digitalnewsreport.es 2018, són la preferència del rang etario de 18 a 54 any: per al 37% dels usuaris de 18 a 24 anys, el 21% dels de 25 a 34, el 17% dels internautes de 35 a 44 i el 13% dels de 45 a 54 anys.

Llavors, què passa quan llegim vas titular en època de campanyes electorals? Ocorre que, partint de la base que existeixen notícies de dubtosa fiabilitat o tergiversades, les persones candidates les exploten i difonen a través dels seus discursos per a guanyar seguidores basats en l’odi a un enemic comú. Estem així, embolicats en una xarxa on la ignorància ens lleva a aferrar-nos a la por i a creure en les paraules d’algú que les empra amb una fi tendenciosa i que fomenta encara més la discriminació.

Siguem realistes: els partits polítics generen discursos que estan dividint a la societat. Apel·len a les emociones, que a diferència dels sentiments, manquen d’intel·ligència. Busquen tocar les fibres del cor perquè s’ennuvoli la raó i la perspectiva enfront de l’instint de supervivència.

En aquest context, col·lectius com els migrants “sense papers”, musulmanes, gitanos, magrebins són els més perjudicats. Existeixen organitzacions, periodistes i xarxes socials abocades analitzar i evidenciar els bulos/ fake news. Exemples són: l’Observatori d’islamofòbia en els mitjans, el European Association for ViewersInterests (Associació europea per als interessos dels espectadores), @malditobulo i altres publicacions. Però, una vegada que la notícia falsa es publica, el mal ja està fet. I revertir o desmentir no sempre es visibilitza con la mateixa repercusión.

El Observatori de la Islamofòbia en els mitjans va publicar un informe a l’octubre de 2018 on conclou que més del 60% de les notícies analitzades al llarg de 2017 són islamófobas.

Aconsegueix amb fer una cerca ràpida en internet per a veure la «temàtica» dels bulos. Els vas titular anuncien «successos» que atempten als drets humans fonamentals: salut, habitatge, educació i seguretat. I casualment, aquest tòpic li ho centro dels discursos polítics i font de riquesa econòmica dels lobbies empresarials que els apoyan.

En conseqüència, hem d’apel·lar al nostre sentit comú. No ens quedem només con el titular. Hem d’atrevir-nos a sospitar i investigar si se cert. En les eleccions es determina ho destino de tota la societat, hem de ser responsables i prendre consciència d’això.

Coneixent i entenent la realitat d’aquests col·lectius, podrem tancar la bretxa. Por ho empro de les notícies falses per a guanyar vots, ells reben diàriament insults i agressions físiques irracionalment. No hi ha cap justificació per a aquests fets ni per a les postures xenòfobes. La nostra determinació per a construir una societat diversa i multicultural des de les urnes i ho activisme social ho pot contrarestar.

Referència:
EITB.eus [EnJake]. (2019, abril 05) 360º: Redes sociales y extremas derechas. Recuperat de: https://www.eitb.eus/es/television/programas/en-jake/videos/detalle/6317795/video-eider-hurtado-adelanta-programa-360o-en-jake-4-abril/

Amoedo, A., Vara-Miguel, A, Negredo S. Informe DigitalNewsReport.es (adaptació) (gener 2018).  Facultad de Comunicación. Universidad de Navarra. Consulta on line. https://www.digitalnewsreport.es/2018/el-consumo-de-medios-tradicionales-offline-continua-en-descenso-y-se-iguala-al-del-conjunto-de-medios-online/

Observatorio de la islamofobia en los medios. (2017, juliol 16) Noticias falsas, clasificación y alerta. Recuperat de: http://www.observatorioislamofobia.org/2017/07/16/noticias-falsas-clasificacion-alerta/

La entrada Els mitjans i la discriminació en temps d’eleccions aparece primero en Foro Comunicación, Educación y Ciudadanía.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.