Feliç Sant Jordi acompanyat de bones lectures

por Enginyeria Sense Fronteres Catalunya

martes 23 de abril de 2019

por Enginyeria Sense Fronteres Catalunya

martes 23 de abril de 2019

Des d’Enginyeria Sense Fronteres us volem desitjar una bona diada de Sant Jordi, i ho volem fer a través d’aquesta imatge de la il·lustradora Ivonne Navarro Varas.

Sant Jordi és una data per gaudir, per estimar, un dia ple de llibres i roses. Lectures que poden generar energia transformadora, que ens empenyen a canviar la nostra mirada sobre el món i com ens hi relacionem. Per aquest motiu aquest any us hem preparat aquest llistat de llibres recomanats per les voluntàries i voluntaris d’ESF.

Deu llibres imprescindibles per construir justícia global.

 

 

Si Dios fuese un activista de los derechos humanos // Boaventura de Sousa Santos

Aquest llibre parla de la concepció contrahegemònica dels drets humans (en contraposició a la seva concepció convencional) com una eina indispensable per assumir els reptes que plantegen les religions i, en definitiva, les cosmovisions en diferents contexts, molt cops allunyats de la visió occidental dels drets humans.

 

Mujeres y conflictos ecoterritoriales. Impactos, estrategias, resistencias // Rocío Silva Santiesteban

Aquest llibre recull el millor del pensament generat al Perú i l’Amèrica Llatina sobre com l’extractivisme afecta de manera diferenciada a la vida de les dones als seus territoris. A partir d’un procés d’investigació participativa i diàleg amb les líders i defensores que han viscut en primera persona els efectes, però també han protagonitzat els processos de resistència.

 

Las venas abiertas de América Latina // Eduardo Galeano

Un clàssic dels 70 que no perd vigència en el que un jove Galeano descriu molt bé els riscos i les amenaces que el neoliberalisme suposa per a l’Amèrica Llatina. L’obra conté cròniques i narracions que donen proves del saqueig sistemàtic de recursos naturals que va patir el continent sud-americà al llarg de la seva història a mans de les nacions colonialistes i imperialistes.

 

Els desposseïts // Ursula K. Leguin

És la història de dos mons contraposats, Urras, amb una societat capitalista, i Anarres, la seva lluna, amb un model anarquista, amb les seves virtuts i contradiccions. El llibre, emmarcat en la ciència-ficció, potser se surt de les recomanacions habituals, però portant-nos a altres planetes Leguin ens fa reflexionar sobre el nostre món i imaginar altres societats possibles.

 

La guerra no té cara de dona // Svetlana Aleksievich

Gairebé un milió de dones van combatre a les files de l’Exèrcit Roig durant la Segona Guerra Mundial. Aleksiévitx reuneix en aquest llibre el record i la memòria de centenars d’elles. Dones que no només lluitaven en una guerra, sinó contra un sistema i una manera de fer i de pensar. Dones que van patir també la repressió i la incomprensió dels seus companys i superiors.

 

La globalización de la pobreza. Cómo se enriquecieron los países ricos… y por qué los países pobres siguen siendo pobres // EriK S. Reinert

Per què segueix creixent la distància que separa els països rics dels pobres? Erik S. Reinert revisa la història del creixement econòmic per demostrar-nos que les regles que van fer possible el seu desenvolupament són contradictòries amb les que avui s’imposen a les nacions pobres. Amb un llenguatge clar, desmunta els mites neoliberals i ens convida a mirar amb ulls crítics com s’està agreujant la situació.

 

Anticooperación // David Llistar

Com explicar que després de més de 60 anys de cooperació internacional al desenvolupament, el món dels països empobrit no hagi millorat? Per respondre a aquesta pregunta el llibre proposa i desenvolupa el concepte “anticooperación”, amb el que es refereix al conjunt d’interferències negatives activades des del Nord cap al Sud. Aquestes accions tenen un impacte polític, econòmic, cultural i ambiental molt més elevat que l’ajuda internacional que pot arribar.

 

Això ho canvia tot. El capitalisme vs el Clima // Naomi Klein

Oblida tot el que creies saber sobre l’escalfament global. La veritat, la pura veritat, és que el problema no rau en les emissions de diòxid de carboni, sinó en el nostre sistema. Però l’altra veritat és que podem combatre aquesta crisi existencial i transformar el nostre sistema esgotat en una cosa diferent i radicalment millor. En el seu llibre punyent i provocador, potser el més provocador de tots, Naomi Klein s’enfronta a un dels problemes més greus que amenacen la humanitat: la guerra que el nostre model econòmic fa contra la vida a la terra.

Remunicipalización: Cómo ciudades y ciudadanía están escribiendo el futuro de los servicios públicos //  Satoko Kishimoto i Olivier Petitjean

Aquest llibre estudia l’experiència de 835 casos de (re)municipalitzacions dels serveis públics que afecten a més de 1600 ciutats a 45 països de tot el món. En ell trobarem els motius pels quals aquesta opció guanya terreny com a model per acabar amb les privatitzacions i garantir uns serveis públics eficaços, democràtics i assequibles.

 

Blanc bo busca negre pobre // Gustau Nerín

A través de les experiències que ha recollit treballant i viatjant, rebat amb arguments econòmics, sociològics, morals i, com no, antropològics, les suposades bondats de les ONG i l’ajuda oficial al desenvolupament. Amb ironia i provocació, transmet al lector una visió nova i fresca del continent africà. I també d’Occident.

 

 

The post Feliç Sant Jordi acompanyat de bones lectures appeared first on ESF.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.