Fita important a El Salvador: Exoneració del deute a les Juntes d’Aigua Rurals

por Enginyeria Sense Fronteres Catalunya

viernes 15 de marzo de 2019

por Enginyeria Sense Fronteres Catalunya

viernes 15 de marzo de 2019

El passat 21 de febrer de 2019 l’Assamblea Legislativa de El Salvador va aprovar amb 77 vots l’exoneració de pagaments pendents amb ANDA (Administración Nacional de Acueductos y Alcantarillados) en concepte d’explotació privada als sistemes d’aigua comunitaris.

Però, què és el cobrament per explotació privada de l’aigua? Al 2006 el Govern de El Salvador va introduir mitjançant el Ministeri d’Economia l’Acord Executiu Núm. 980 que fonamenta el Decret Executiu Núm. 67 amb el que es fa vigent un increment de les tarifes del servei d’aigua potable. Aquesta mesura, avançava en el procés de privatització de l’aigua especificant el cobrament per l’explotació privada de l’aigua incloent una tarifa per a tots aquells que extreuen aigua del subsòl, de fonts i de rius. El Decret no va fer cap excepció per a les juntes d’aigua comunitàries, catalogant-les com un ens privat que es lucra de l’extracció de l’aigua.

A partir del 2014, les juntes comencen a rebre rebuts de cobraments per part d’ANDA. En alguns casos els cobraments van ser molt elevats donat el caràcter retroactiu de la mesura, amb rebuts que van arribar fins a 380.000 $.

Davant d’aquesta situació, el Foro del Agua va actuar amb la identificació d’una alternativa i l’acompanyament de les juntes d’aigua per a la seva declaració d’interés social i determinar que no es lucren de l’aigua, si no que conformen un servei que donen a les comunitats.

L’assessorament a les comunitats i les juntes d’aigua del Foro de l’Aigua ha fet que aquest 2019 s’hagi aprovat l’exoneració dels pagaments pendents a 2326 juntes administradores d’aigua potable. El dictamen favorable exonera també els cobraments futurs fins i tot per a les juntes que es formin posteriorment sempre que disposin de la declaració d’interés social.

El Foro de l’Aigua ha considerat aquesta fita com un èxit important assolit, així com pel reconeixement que ha fet l’Estat a les juntes d’aigua pel servei públic que realitzen.

The post Fita important a El Salvador: Exoneració del deute a les Juntes d’Aigua Rurals appeared first on ESF.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.