ESFeres23: La gestió comunitària d’energia: sobirania energètica i béns comuns

por Enginyeria Sense Fronteres Catalunya

martes 5 de febrero de 2019

por Enginyeria Sense Fronteres Catalunya

martes 5 de febrero de 2019

ESFeres23: La gestió comunitària d’energia: sobirania energètica i béns comuns

El sector energètic és un espai prioritari en la recuperació del control sobre béns comuns, per les seves implicacions en quant a drets bàsics però també per la seva importància en l’acció contra el canvi climàtic. Alhora és un sector sota una gran pressió a nivell europeu, per tal de mantenir-lo en el paradigma neoliberal.

El present estudi es justifica i troba la seva rellevància en la voluntat de construir coneixement al voltant de formes alternatives al model neoliberal de gestió d’allò comú. En aquest cas tractem el tema de l’energia, com un bé comú i dret bàsic que es connecta amb un dels recursos més instrumentalitzats i mercantilitzats de la història moderna. No és possible explicar l’evolució del capitalisme sense l’evolució de l’energia, la seva producció i distribució. De la mateixa manera, qualsevol lluita per fer front a les envestides del pensament neoliberal i per a repensar alternatives més enllà dels nostres horitzons de coneixement tant en termes econòmics com socials, necessita tenir en compte l’energia, i repensar-la al mateix temps.

Els objectius d’aquest treball de recerca han estat, d’una banda, explorar la connexió entre les diferents propostes i models alternatius energètics i les emergents propostes de democratització de l’energia, i d’altra banda, analitzar els mecanismes específics i les característiques de diferents models organitzatius existents – tant en el context europeu occidental com en del sud global – per tal d’extreure’n conclusions, aprenentatges i dubtes per avançar en les distintes lluites.

ESFeres23: La gestió comunitària d’energia: sobirania energètica i béns comuns

Edició gener 2019.

The post ESFeres23: La gestió comunitària d’energia: sobirania energètica i béns comuns appeared first on ESF.

0 Comments

Submit a Comment

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.