Jornades: “La revolució dels béns comuns: enfortint el control popular del territori a Tarragona”.

por

martes 10 de abril de 2018

por

martes 10 de abril de 2018

Jornades: “La revolució dels béns comuns: enfortint el control popular del territori a Tarragona”.

Un any més, des d’Enginyeria Sense Fronteres – Tarragona amb la col·laboració de l’Associació d’Alumnes i Exalumnes de Dret Ambiental de Tarragona, organitzem les Jornades de reflexió i debat sobre temes ambientals. Aquest any comencem una mica més aviat i amb un nou format, que consistirà en un cicle de xerrades i tallers, que tindran lloc al llarg de l’any.

La primera sessió serà dimarts 17 d’abril a les 18.30 h al bar La Cantonada (Carrer Fortuny 23, Tarragona) on comptarem amb la presència del Joan Pons (ambientòleg i consultor de Dret Ambiental) i del Marco Aparicio (Professor de Dret constitucional a la UdG i President de l’observatori DESC). El primer ens situarà en el context d’injustícia ambiental a Tarragona, tot oferint-nos una visió panoràmica dels conflictes ambientals del territori, posant el focus en el paper del poder corporatiu i les administracions públiques en aquests conflictes. El segon ens farà una introducció a la idea dels béns comuns i la possibilitat d’articular els usos contra hegemònics del Dret per a la satisfacció de les necessitats humanes al marge del poder corporatiu capitalista i, a llarg termini, com a via per a la seva desarticulació.

Enllaçant amb la temàtica de les jornades de l’any passat en què vam analitzar diferents conflictes ambientals i moviments socials de resistència a la província de Tarragona, aquest any volem crear un espai en què participaran persones de l’àmbit acadèmic i dels moviments socials, per tal d’intercanviar idees i experiències, teoria i pràctica, sobre els béns comuns i les diferents formes possibles de gestionar-los, en tant que paradigma alternatiu a la mercantilització capitalista de la naturalesa que pot ajudar-nos a enfortir el control popular del territori a les comarques tarragonines.

Arran de les jornades sobre conflictes ambientals que es van realitzar l’any passat, vam conèixer amb una mica més de profunditat casos com el Castor, la necessitat de protecció de la Platja Llarga, la problemàtica de la indústria petroquímica i els impactes del macro complex Bcn World. També vam donar visibilitat a la degradació d’espais naturals com són el riu Siurana, la pedrera d’Argentera o el Pantà de Flix. Durant les jornades vam conèixer la important feina que diàriament porten a terme diverses plataformes i col·lectius de persones en defensa del medi ambient. La majoria de les propostes que sorgeixen en aquest context són una clara aposta per una gestió diferent dels recursos o béns i, en aquest sentit, representen una amenaça al poder corporatiu capitalista.

Us hi esperem el proper dimarts 17 d’abril!

The post Jornades: “La revolució dels béns comuns: enfortint el control popular del territori a Tarragona”. appeared first on ESF.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.