Convocatòria per a una plaça becada pel postgrau en societats africanes singularitats i mundialització 2017-2018

por

viernes 29 de diciembre de 2017

por

viernes 29 de diciembre de 2017

Convocatòria per a una plaça becada pel postgrau en societats africanes singularitats i mundialització 2017-2018

Context de la demanda

La intervenció d’ESF a la Província d‘ Inhambane de la República de Moçambic es va iniciar amb el Programa de Cooperació Directa (2006- 2009) realitzat junt amb la Direcció Provincial de Salut (DPSI), finançat per l’Agència Catalana de Cooperació per al Desenvolupament (ACCD), i va identificar com a principal necessitat la manca de
serveis bàsics, sobretot dels districtes més interiors de la província.

Després de la primera intervenció a la província d’ Inhambane entre el 2006 i el 2009, amb la voluntat de no abandonar la província, ni desaprofitar els coneixements i experiència adquirida durant aquesta etapa prèvia, es va dur a terme una detallada identificació durant la qual ESF es va reunir amb els titulars drets, obligacions i responsabilitats. Es va identificar una limitada activitat en el sector aigua en el Districte de Funhalouro. Fruit d’aquella identificació és va definir conjuntament amb la UNAC, contrapart moçambiquesa d’ESF, el Projecte Pilot d’Aigua Rural al Districte de Funhalouro (2010-2011) i en continuïtat el Programa d’Aigua, Sanejament i Enfortiment Institucional de la UNAC al Districte de Funhalouro (2011-2017).

La Província d’ Inhambane està formada per 14 districtes dels quals Funhalouro és un dels que presenta una cobertura d’aigua més baixa. Les pròpies característiques de la regió a nivell geogràfic (difícil accés), climatològic (llargs períodes de sequera i temperatures mitjanes anuals superiors a 24ºC), hidrològic (no existència de rius, aigua subterrània localment salada i nivell freàtic a elevades profunditats), comunitari (dèbil resposta dels comitès d’aigua i limitada representativitat de la dona) i institucional (una dèbil administració local en recursos humans i materials) dificulten les possibilitats de desenvolupament de les comunitats rurals a mig i llarg termini.

Després de l’experiència adquirida al districte durant aquests anys s’ha detectat una baixa implicació i reconeixement de les dones a les comunitats rurals i en la presa de decisions comunitària. Amb la voluntat d’enfortir les polítiques de gènere de la UNAC, es va formular el projecte de “Enfortiment de les dones camperoles a la província d’ Inhambane per al lideratge en la gestió de l’aigua i desenvolupament agrícola i acompanyament de la UNAC en l impuls de la seva Política de Gènere” (ACCD 2015- 2017). En aquest Projecte finalitzat en el 2017, ESF ha comptat amb la valuosa col·laboració del Centre d’ Estudis Africans, les dues entitats vam treballar conjuntament per tal que una persona , estudiant del Postgrau en Societats Africanes. Singularitats i Mundialització, 2015-2016, elaborés un estudi de Base en Igualtat de Gènere en les comunitats rurals de la Província d’ Inhambane, com a part del seu treball final de Postgrau. Això va implicar també un treball de camp de l’ estudiant, que es va desplaçar durant els mesos d’ estiu a Moçambic, integrant-se en l’ equip d’ ESF.

Com estem continuant?

La nostra feina en aquest 2017 i 2018 continuarà a Funhalouro, on continuarem treballant amb les autoritats locals i les comunitats locals de Funhalouro per millorar aspectes lligats a la bona governança del recurs hídric i en abordar el desenvolupament de les famílies, tot treballant per millorar l’ accés a l’ aigua i sanejament i les pràctiques agrícoles, reforçant les associacions locals de camperols i l’apoderament de la dona amb el suport i implicació dels governs locals. Gràcies al suport de l’ ACCD enguany, i fruit de l’ exitosa experiència de col·laboració amb el CEA, tenim la sort de poder comptar amb el finançament que permeti de nou, que una persona participi en el projecte d’ ESF a Funhalouro, cursant prèviament el Postgrau en Societats Africanes.
Singularitats i Mundialització amb el CEA i realitzar el seu treball de grau amb coordinació i supervisió de les dues entitats.

Ara mateix disposem del finançament, però ens manca la persona.

Es per aquest motiu que obrim convocatòria per aquelles persones interessades en realitzar el Postgrau en Societats Africanes que començarà el 19 de Gener fins el 15 de Juny presentin el seu interès. El postgrau és de caràcter presencial; els mòduls teòrics s’impartiran els Divendres de tarda i Dissabtes de matí.

Per més informació sobre el Postgrau, consultar el següent enllaç.

També addicionalment, es contempla que la persona estudiant del Postgrau pugui realitzar el Treball de Recerca dins l’àmbit del projecte a Moçambic, on es cobriria cobrir el bitllet d’ avió i algun desplaçament i dieta a terreny. El treball de recerca haurà de ser ajustat exactament a la demanda que faci ESF i CEA.

Requisits i perfil desitjat

 • Postgrau o Màster en Gènere i Desenvolupament.
 • Llicenciatura o Diplomatura

Es valorarà

 • Sensibilitat i interès i altres experiències i aprenentatges en altres col·lectius envers el gènere.
 • Coneixement i interès per l’ Àfrica Subsahariana
 • Experiència associativa i en altres entitats
 • capacitat d’adaptació a altres entorns culturals i socials

Condicions

Des d’ESF-CEA es demana que la persona seleccionada compleixi amb els següents requisits:

 • Acomplir amb els requisits d’ assistència i de participació en el Postgrau. És un requisit molt important, si creus que no el podràs acomplir, no es podrà considerar en cap cas, la teva candidatura.
 • Participar en el grup de voluntaris i voluntàries de Moçambic, d’ ESF, coordinant-se addicionalment amb l’ equip de gènere de l’ entitat, per tal de participar activament en la feina preparatòria del treball de camp, seguiment del Postgrau i altres activitats de seguiment del projecte que en puguin sorgir i s’ acordin de manera prèvia amb la persona seleccionada. S ‘ estableix un període mínim de compromís de voluntariat a ESF al grup de Moçambic, com a mínim des del moment de la selecció fins a la presentació final del treball de Recerca que tindrà lloc en Gener del 2019

A canvi s’ ofereix:

 • Cobrir la matrícula del Postgrau de la persona seleccionada.
 • El bitllet d’ avió i algun desplaçament i dieta a terreny per tal de realitzar l’aixecament de camp, amb l’ objectiu de realitzar el treball de recerca que completaria el Postgrau.
 • Supervisió coordinada d’ ESF i el CEA, en el decurs de tota la col·laboració

Referències per a contactes:

Les persones interessades poden enviar el seu Currículum Vitae i una carta de motivació a ivan.gacia@isf.es i projectes@esf-cat.org indicant la referència

REF:18/POSTGRAUCEA

DATA LÍMIT PER L’ENVIAMENT DE CV: 07 de Gener de 2018

The post Convocatòria per a una plaça becada pel postgrau en societats africanes singularitats i mundialització 2017-2018 appeared first on ESF.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.