Dt. 31/01 19.00 > Presentació Estudi “Pobresa energètica i models de gestió de l’aigua i l’energia a la UE: Cap a la garantia del dret universal als subministraments bàsics”

por Ingeniería Sin Fronteras

miércoles 25 de enero de 2017

por Ingeniería Sin Fronteras

miércoles 25 de enero de 2017

La investigació analitza de forma crítica algunes de les mesures aplicades a diferents Estats membre i apunta les línies d’acció per a un canvi urgent i integral en com aquests models fan front a la pobresa energètica.

En els últims anys hem vist com la consciència (i alarma) social sobre la pobresa energètica ha crescut de manera important, gairebé tant ràpid com la població afectada per aquesta situació. A l’Estat espanyol, però, sembla que tot just s’aterri pel que fa a aquesta qüestió. Malgrat a la Unió Europea hi ha Estats membre que apliquen mesures pal·liatives des de fa anys, aquí no hi ha encara un recorregut marcat ni una anàlisi en profunditat per decidir les actuacions a desenvolupar en contra de la pobresa energètica. A Catalunya sí que es compta amb la llei 24/2015, fruit d’una iniciativa legislativa popular, que protegeix contra els talls indiscriminats i preveu ajudes a fons perdut per a les famílies en situació de vulnerabilitat, però els lamentables fets de la mort de la veïna de Reus van esdevenir un punt d’inflexió per a posar de manifest la lentitud en l’aplicació d’aquesta llei.

En aquest context, la investigació que presenta ESF ens permet conéixer altres lleis i mesures que són aplicades davant la urgència de la pobresa energètica arreu de la UE: algunes més centrades en eficiència energètica (com són els països de l’europa de l’est), d’altres en la protecció contra els talls de subministrament (com el cas de França), o en l’aplicació de descomptes i tarifes socials (com la recent tarifa aprovada a Portugal). Entre aquests diferents exemples, l’estudi també detecta enfocaments i polítiques que poden esdevenir pegats, o fins i tot perpetuadors de situacions de desigualtat (com és el cas dels comptadors de pre-pagament al Regne Unit o els fons de solidaritat pagats amb fons públics), lluny d’esdevenir respostes integrals a la problemàtica.

La recerca realitzada explica com l’abast d’aquesta problemàtica, i les maneres en que pot combatre’s tenen a veure amb els models de gestió dels serveis bàsics. Així doncs l’objectiu no és tant extrapolar receptes de manera automàtica, sinó aprendre d’allò que ha tingut un impacte positiu o negatiu, on i perquè, per no cometre errors ja detectats, i per esclarir els buits on encara no s’ha arribat i que dificulten l’actuació, com són aspectes relacionats amb la mateixa opacitat d’alguns d’aquests models. En aquest sentit s’apunten les línies d’acció per a un canvi urgent en com aquests models adrecen la pobresa energètica, per assolir finalment una veritable garantia en el dret universal als subministraments bàsics.

A la presentació participaran Mònica Guiteras, autora de l’estudi, Miriam Planas membre d’ESF i portaveu de la Plataforma Aigua és Vida i un membre de l’Aliança contra la pobresa energètica.

Us convidem a la presentació de l’estudi i el posterior debat el pròxim dimarts 31 de gener a les 19.00 al Casal de Joves Palau Alòs (Carrer de Sant Pere Més Baix 55, Barcelona).

Dt. 31/01 19.00 > Presentació Estudi “Pobresa energètica i models de gestió de l’aigua i l’energia a la UE: Cap a la garantia del dret universal als subministraments bàsics”

L’entrada Dt. 31/01 19.00 > Presentació Estudi “Pobresa energètica i models de gestió de l’aigua i l’energia a la UE: Cap a la garantia del dret universal als subministraments bàsics” ha aparegut primer a Enginyeria Sense Fronteres.

La entrada Dt. 31/01 19.00 > Presentació Estudi “Pobresa energètica i models de gestió de l’aigua i l’energia a la UE: Cap a la garantia del dret universal als subministraments bàsics” aparece primero en ISF.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.