[Cronica] Presentació estudi en igualtat de Gènere a Moçambic amb el Centre d’Estudis Africans

por Ingeniería Sin Fronteras

martes 24 de enero de 2017

por Ingeniería Sin Fronteras

martes 24 de enero de 2017

Enginyeria Sense Fronteres (ESF) és una associació feminista que lluita per assolir la igualtat de gènere i compromesa en la inclusió de polítiques transversals de perspectiva de gènere, tant en el funcionament intern de l’organització com en el nostre treball públic amb altres col·lectius. Per nosaltres és imprescindible viure el nostre propi procés d’empoderament si realment apostem per tenir una visió política transformadora.

Des de fa un temps, ens estem qüestionant activament quin és el model de cooperació que estem aplicant, si les nostres accions són transformadores o si tal vegada reprodueixen o perpetuen les desigualtats de poder i les opressions en homes i en dones en els països on treballem. Veiem necessari, cada vegada més, garantir un enfocament de gènere en tot els aspectes d’aquests, conèixer els rols de gènere als països, quin impacte tindran els projectes sobre la població i com adequar-los a cada societat. És per això que des del Grup de Gènere es fa un seguiment tant dels projectes, com del voluntariat i personal contractat que el conforma. El seguiment es realitza a través dels grups, formant part del procés de formulació, convocatòries de places i l’ús del llenguatge no sexista en publicacions. I a més a més s’impulsa l’elaboració d’estudis i documentals de sensibilització que no només són una eina de difusió sinó també enriquiment pels projectes.

Aquest passat dimarts, dia 17 de Gener, ESF amb el Centre d’Estudis Africans (CEA) vam presentar un estudi sobre la igualtat de gènere en comunitats rurals de Moçambic. L’estudi forma part del projecte Empoderant la dona camperola a la Província d’Inhambane per al lideratge de la gestió de l’aigua i la promoció agropercuària i acompanyament a la UNAC a l’impuls de la seva Política de Gènere, finançat per l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), el qual és un dels projectes del Grup Moçambic actualment. El projecte l’executem de la mà de la nostra contrapart a terreny, la UNAC – Uniao Mocambique de Camponeses, organització vinculada a via Campesina, un referent del país en el treball sobre Sobirania Alimentària que des de fa molt de temps ha engegat també un procés de treball en gènere a nivell organitzacional i polític.

En el 2015, en el marc de la mateixa convocatòria de l’ACCD des de la que es finança aquest projecte a Moçambic, s’interpel·la a les entitats per presentar projectes clarament en la visió de treballar activament el gènere. Pensem que d’igual manera que està sent una experiència positiva que ens ajuda a indagar de quina manera mesurem i assolim els resultats, no oblidem ni fem oblidar a l’ACCD que treballar el gènere, tant a Àfrica com a Catalunya, implica assumir que estem treballant en reptes que requereixen temps i reflexió, aprendre mentre anem fent, i que treballar en projectes anuals, ajustats en temps i pressupostos limita el seu potencial transformador.

Per poder realitzar aquesta tasca és vital que les persones que conformen els diferents projectes tinguin formació de gènere en tots els nivells possibles, des de la federació d’Ingeniería Sin Fronteres s’ofereix el curs Transversalizando el Género. Proyectos, organizaciones y presupuestos, i des del grup de gènere en coordinació amb tots els grups es realitzen activitats formatives i de sensibilització en la perspectiva de gènere, per tots els membres de l’associació, voluntariat i personal contractat.

L’entrada [Cronica] Presentació estudi en igualtat de Gènere a Moçambic amb el Centre d’Estudis Africans ha aparegut primer a Enginyeria Sense Fronteres.

La entrada [Cronica] Presentació estudi en igualtat de Gènere a Moçambic amb el Centre d’Estudis Africans aparece primero en ISF.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.